Når den forhåndsutfylte skattemeldingen kommer veksler mange mellom motløshet og spent forventning. Vit at dette kun er en kladd og at du personlig er ansvarlig for eventuelle feil. Det er nå du skal sørge for å få med alt. Det er nå vi håper at du ser et halvfullt glass. Ikke et som snart er tomt. Ikke mist motet. Bruk heller en halvtime på å sjekke at alt er med. Det kan bety tusenvis av kroner spart, hvis du er heldig.

Skattemeldingen for lønnstakere og pensjonister har frist 30. april, mens selvstendig næringsdrivende har frist 31.5. Er du lønnstaker i eget selskap kan det være fristende å trykke «Send inn» hvis det ser greit ut. Men før du godtar tallene er det noen enkle grep du bør ta.

Aller først: Hvis du har et nystartet enkeltpersonsforetak kan det være at du har fått skattemelding for lønnstakere. Denne kan du ikke sende inn. Næringsinntekten din er ikke med før du, eller regnskapsfører legger det inn. Normalt skal dette gjøres fra et regnskapssystem.

Lån:

Har du lånt inn penger til Nuf, eller AS, har du rett til å beregne renter på lånet. Satsen bestemmer du selv, i forhold til hva som er rimelig rente for tiden og hva selskapet faktisk har råd til. Det er viktig å være klar over at renteinntekter er skattepliktig inntekt som skal legges inn i din private skattemelding. Dersom renten selskapet betaler deg er høyere enn den fastsatte skjermingsrenten vil deler av renteinntekten få ekstra høy beskatning.

På samme måte er rimelige lån du får av arbeidsgiver en skattepliktig fordel for deg.

Reise:

Det er skattefradrag for reise mellom hjem og arbeidssted. Om du sykler, eller kjører bil, har ingen betydning. Det er avstanden som teller. Satsen er 1,70 pr kilometer for 2023. Egenandelen er kr 14 400. Det er kun utgifter som overstiger dette beløpet som kommer til fradrag i inntekten. I praksis får man reisefradrag om man har mer enn 37 km tur/retur 230 dager i året. Det gis også fradrag for bom/ferge under visse forutsetninger. Du finner en kalkulator for å beregne reisefradraget her.

Barn og sivil stand:

Har du barn i barnehage, SFO, eller liknende har du rett på foreldrefradrag. Husk at ekstra omvei for å komme til og fra barnehagen også kan legges inn til fradrag, så lenge du ikke overstiger maksbeløpet. Det er viktig å være klar over at det er antall barn under 12 år som bestemmer hvor mye fradrag du kan kreve. Det har ingen betydning om kostnaden gjelder ett, eller alle barna. Med tre barn under 12 år, er maks fradrag til fordeling på foreldrene 55 000 kroner, uansett hvilke av barna kostnaden gjelder. Har du barn over 12 år som av særskilte grunner trenger ekstra tilsyn, kan du også ha krav på fradrag for dette. Har du blitt aleneforsørger, eller endret sivil stand bør du absolutt sette deg inn i regelverket. Les gjerne mer hos skatteetaten.no.

Renteutgifter:

For første gang fordeler nå skatteetaten rentekostnader og gjeld mellom ektefeller automatisk. De som tidligere ikke har fordelt dette selv, vil kunne få en overraskelse i skattemeldingen for 2023. De som tidligere ikke har fått rentefradraget, vil kunne juble. Mens partneren neppe er fullt så glad. Dersom du eier 70% av boligen har du likevel anledning til å føre opp 70% av rentene til fradrag i din skattemelding. Men dette betinger jo at ektefellen også endrer sin skattemelding.

Kjøpt og solgt:

Det er ikke sikkert at skatteetaten vet at du solgte hytta i desember i fjor. Eller at du tok opp lån på ny bil. Dette må du sjekke i den forhåndsutfylte skattemeldingen. Om du har lite gjeld og nedbetalt hus og hytte, kan det være at du risikerer formueskatt. Fribeløpet før du får formueskatt er 1,7 millioner for 2023. Verdier over dette skattlegges med 1%. Jo eldre du er, desto større er sjansen for at du kan få formueskatt om du ikke korrigerer slike ting. Sjekk gjerne også den oppgitte markedsverdien på det du eier. Dersom du mener at det er alt for høyt, kan du klage og få verdien satt ned. Her kan det ha mye å si hva tilsvarende hus i nabolaget har blitt solgt for. For huset du bor i er skattemessig verdi vesentlig lavere enn markedsverdien.

Aksjenes verdi fra AS:

Er du eneaksjonær i AS vil den beregnede verdien av aksjene i selskapet bli tillagt din personlige skattemelding til formue. Det kan være greit å spørre regnskapsfører om råd, dersom du mener at selskapets verdi fremstår urimelig høy. Fra tid til annen kan det oppstå situasjoner hvor bokført verdi avviker fra virkelig verdi og kanskje er det anledning til å gjøre korreksjoner i din situasjon. Er dere i en fase hvor en ny generasjon overtar mer av driften, kan det kanskje også være riktig at de overtar noe av aksjene og dermed stemmerett ved generalforsamlingen. Samtidig vil deres andel av aksjenes verdi flyttes over på de nye eiernes hender.

Husk at det vanligvis er fradragsrett for tap på aksjer som du eier personlig. Dette gjelder selvfølgelig ikke dersom du velger å overlate deler av aksjene til dine barn som en gave.

Underskudd/overskudd i næring:

Som selvstendig næringsdrivende blir både overskudd og underskudd lagt på din personlige skattemelding. Dette betyr at et underskudd i næringen kan komme til fradrag på andre inntekter du har hatt i løpet av året. Overskuddet blir skattbar inntekt, uansett om du tar ut pengene fra foretakets konto, eller ikke. Kostnader som ikke registreres i regnskapet vil bidra til å gjøre overskuddet høyere, noe som til slutt vil resultere i mer skatt. Vær derfor nøye med å levere alle relevante bilag underveis.