Nå kan du gi dine ansatte fri elektronisk kommunikasjon, betale fast avgift på privat parkering, eller dele ut et par kinobilletter i måneden. Årsaken er en endring i regelverket for gaver til ansatte som gjelder fra og med 2021.

Maksimalbeløpet for skattefri gave til ansatte er nå hevet til 5000 kroner i året. Gaven kan bestå av nær sagt hva som helst, så lenge du ikke gir den ansatte penger. De fleste vil gjerne spare en del av beløpet til julegave, men resten kan du gjennom året benytte til andre ting. Om du betaler en flyreise, et hotellopphold, spabehandling, eller betaler elektronisk kommunikasjon, er dette skattefritt for mottaker og skattemessig fradragsberettiget for giver inntil 5000 kroner pr år.

Vær oppmerksom på at maksbeløpet inkluderer gaver fra forretningsforbindelser, slik at du må redusere din gave dersom den ansatte også får gaver fra kunder og leverandører.

I tillegg kan du gi personalrabatt med en verdi inntil kr 8000 pr år uten at dette utløser skatteplikt for mottaker. Verdien finner du ved å se på varens utsalgspris til ordinære kunder og sammenligne med det dine ansatte betaler for varen på samme tidspunkt.

I praksis kan du la den ansatte kjøpe sin egen gave og refundere beløpet som er lagt ut, mot at kvitteringen innleveres.

Husk å skrive navn på mottakeren og om det skal bokføres som gave når du sender bilagene til regnskapsfører. Alle fordeler i arbeidsforhold er i utgangspunktet skattepliktige. Dette må følges opp, så vi er avhengige av god og riktig kommunikasjon.

Det er ikke lenger nødvendig at gaven er lik for alle ansatte, eller gis på samme tidspunkt, slik som kravet var tidligere. Dette gir i praksis større rom for å tilpasse gaven til den ansattes egne ønsker.

Gaver inntil kr 5000 kan også gis skattefritt til styremedlemmer, selv om de er aksjonær og uten ansatte i selskapet.

Her blir det med andre ord et klart skille mellom enkeltpersonsforetak og AS. Som styremedlem, eller ansatt i eget AS kan du motta gave på lik linje med ansatte i andre selskap. Som innehaver av et enkeltpersonsforetak vil du ikke kunne gi deg selv gave, men kan gi dine ansatte gaver.

For de ansatte betyr dette at fordeler som tidligere genererte skatt, eksempelvis standardtillegg for elektronisk kommunikasjon på kr 4 392,- nå kan gis som gave, uten skatteplikt for beløpet.

Du kan lese mer om gaver og naturalytelser på skatteetaten.no.

Kilder: Skatteetaten

Sticos