plouzane-1758197_1920Ferien er over for de fleste og det er tid for å stille vekkeklokka igjen. Noen gleder seg til å komme igang og kan nesten ikke vente til ferien er over. Begynner å sjekke jobbmailen flere dager på forhånd og gjør gjerne avtaler i ferien også. Det er fint å se kollegaer igjen. Starte å trene mens batteriene er nyladede. ..Nå skal det bli andre takter!

Andre har kanskje ikke akkurat den følelsen. Kanskje ikke i nærheten engang.  De siger liksom motvillig i gang, med alle bremser på og en følelse av at det var moro så lenge det varte.

Uansett trenger vi rutinene med å stå opp til noenlunde samme tid, ha noe å gå til og noen som har bruk for oss. Et sted å være nyttig. Et sted å treffe andre og et sted å vise hva vi kan. Ikke minst for oss selv.

For deg som har eget foretak er det viktig å gjøre rom for både egen og andres tiltakslyst. Det senker sykefraværet, øker effektiviteten og skaper rom for nytenkning.

Alle trenger en veiviser i blant. Og regnskapsrapportene kan fortelle deg mye, om du setter deg ned noen minutter. Nå i august får du de ferdige rapportene fra regnskapsføreren din for mai og juni. Det er lett å kaste et blikk på summen,  betale, sukke litt og gå videre. Men ikke gjør det! I alle fall ikke denne gangen. Nå får du nemlig halvårsrapportene! En god mulighet til å gjøre fornuftige korrigeringer på et tidlig tidspunkt, i stedet for å vente til året er over og det uansett ikke er noe du kan gjøre.

Du synes neppe at alt er spennende lektyre. Men sammenlign i det minste resultatet så langt i år med resultatet på samme tid i fjor. Er det bedre, eller dårligere? Og skyldes det i så fall høyere kostnader, eller lavere omsetning? Er det som forventet? Hvis ikke, er det nå du skal ta noen grep for å endre kursen.

Skal du spare inn hvis du ikke er fornøyd, eller må du kanskje investere for å tilby et større spekter, bedre utstyr, eller bli mer tilgjengelig?

Å kutte kostnader er alltid viktig og bør alltid være i bakhodet. Men uttrykket «å spare seg til fant» har også sin opprinnelse i levd liv og ferdige erfaringer. Kunsten blir å ta de riktige beslutningene til rett tid. Hvis du sparer inn så mye på bilparken at du bruker mer på reparasjoner, enn på kjøp av en rimelig varebil, er det kanskje grunn til å revurdere. Ikke minst om det påvirker inntjeningen, ved at du ikke får tatt oppdrag ute, eller forsinkes med å vente på reparasjoner.

Tid er penger. Og bortkastet tid blir fort mye penger, selv om det er vanskelig å måle. Så ta en titt på tallene, spør hvis du lurer på noe og gjør det lettere for deg selv å holde stø kurs videre.