light-bulb-3104355_1920
Før nyttår er det enkelte grep du med fordel kan gjøre, både som person og som foretak, for å spare skatt. Her er våre tips:
Personlig:
-Er du ung (under 34 år), overfør maksbeløp på 25 000,- til BSU-kontoen og få 20% skattefradrag. Det er 5000 kroner som staten gir deg for å spare penger til deg selv.
-Eller opprett enn BSU-konto for dine barn/barnebarn og overfør et beløp i gave til dem før nyttår, slik at de får skattefradraget som en del av gaven. Husk at de må ha egen inntekt for å få full effekt av innskuddet.
-Opprett individuell pensjonssparingsavtale. Dette gir i realiteten kun en utsettelse av skatten, da du må betale ordinær inntektsskatt når pengene utbetales.
-Du kan ha 1 480 000 kroner i nettoformue før du behøver å tenke på formuesskatt for 2018. Er hus og bil nedbetalt og din samlede formue er høy nok til at du får formuesskatt, kan det lønne seg å kjøpe den nye bilen før nyttår, da formuesverdien på bilen skattemessig er lavere enn kjøpesummen. Har du bestemt deg for å gi barna et lite forskudd på arven, kan det være riktig tidspunkt nå, for å redusere grunnlaget for formuesbeskatningen. Ektefeller kan ha dobbelt så høyt grunnlag før skatt.
Enkelte tror at de sparer skatt på å løpe i banken på nyttårsaften og ta ut kontantene fra alle konti. Dette er en stor villfarelse. For du skal jo også oppgi hva din kontante beholdning er. Hadde det spart deg for skatt, ville det bety at du hadde jukset på skatten.
Husk at grunnlaget for formueskatt er det du eier (skattemessig verdi) minus det du skylder (faktisk verdi). Du får altså ikke formueskatt på de 100 000 kronene i banken, hvis du har mye gjeld på huset.
Bedrift:
-Mindre investeringer (under 15000 kr i innkjøp) går direkte til fradrag på resultatet. Har du bestemt deg for å bytte en PC, en skriver, eller en firmatelefon, er det tiden fram mot nyttår som er aktuell for deg, om du ønsker å redusere selskapets skatt for 2018.
-Varer og tjenester som du vet at ditt foretak kommer til å trenge, kan det være nyttig å bestille før nyttår, slik at fakturaen blir datert i år. Varer for videresalg skal legges på lager, men vanlig forbruksmateriell er det ikke vanlig å telle.
-Har du ansatte og tenker å bestille nye arbeidsklær til alle over nyttår, kan du gjøre det nå i stedet og få kostnaden til fradrag på 2018.